Echtscheidingsbemiddeling
Stationsweg 6
5211 TW 's-Hertogenbosch
T 073-6154530
F 073-6154539
info@echtscheidingsbemiddelingdenbosch.nl
www.echtscheidingsbemiddelingdenbosch.nl

Omgangsregeling kinderen
In overleg kunnen de ouders voor hun kinderen een omgangsregeling bepalen. Samen bepaalt u wanneer en hoe vaak de kinderen de andere ouder zullen ontmoeten. Deze ouder heeft ook recht op informatie over het kind. De ouder bij wie de kinderen wonen, heeft de plicht om de andere ouder op de hoogte te houden van belangrijke zaken die met het kind te maken hebben.
U kunt hierbij denken aan de voortgang op school of de gezondheid van uw kind. Bovendien moet de ene ouder de andere ouder om zijn of haar mening vragen omtrent belangrijke beslissingen over het kind. Dit is het recht op consultatie. Bij éénoudergezag mag de ouder met het gezag uiteindelijk zelf de beslissing nemen.
Steeds vaker komt het voor dat ouders kiezen voor co-ouderschap. Hoe de verdeling van het co-ouderschap eruitziet, is afhankelijk van meerdere factoren zoals het werk van de ouders en de school van de kinderen. Ook hier staat het belang van het kind voorop. Natuurlijk is het van wezenlijk belang of de kinderen het emotioneel aankunnen om in twee woningen te verblijven.
Co-ouderschap betekent niet automatisch dat er geen kinderalimentatie betaald dient te worden. Dat is afhankelijk van de verschillen in inkomen en het aantal dagen dat de ouders in de nieuwe situatie de zorg voor de kinderen dragen. Bij een co-ouderschap moeten nog meer aanvullende afspraken gemaakt worden als bij een omgangsregeling. Verder moeten de ouders goed kunnen communiceren en is het prettig, in verband met reistijden, wanneer de ouders dicht bij elkaar in de buurt wonen.
Vaak wordt er voor het onderhoud van de kinderen een gezamenlijk rekening geopend waar de ouders, eventueel naar rato, de maandelijkse bijdrage storten waarvan dan bijvoorbeeld kleding, schoolgeld en contributie van de sportclub kan worden bekostigd.